صنعت برق ایران

اطلاعاتی در مورد صنعت برق ایران

اطلاعاتی در مورد صنعت برق ایران

نحوه تولید انرژی در نیروگاهها

وقتی وارد یک نیروگاه میشوید در وهله اول احساس ورود به یک شهر بزرگ به شما دست میدهد ! منطفه ای با ساختمانها و سازه های بسیار بلند اینجا در حقیقت همان مبدا تولید انرژی است در کشور ما تقریبا از اکثر نیروگاها استفاده میشود . به جز نیروگاه اتمی بقیه نیروگاهها همکنون در حال تولید و انتقال انرژی هستند . یکی از پرکاربرد ترین نیروگاهها در کشور ما نیروگاهای سیکل ترکیبی هستند : 
این نیروگاه از ترکیب دو نیروگاه حرارتی و گازی تشکیل شده . نیروگاه سیکل ترکیبی به مراتب دارای راندمانی بالاتر از نیروگاه حرارتی است و یکی دیگر از مشخصه های خوب آن این است که خیلی زود وارد مدار میشود ! نیروگاه نکا در شمال کشور - نیروگاه شهید رجایی قزوین - نیروگاه شازند اراک - نیروگاه قم از این دسته نیروگاهها هستند ! بعد از نیروگاههای سیکل نوبت به نیروگاههای برق - آبی میرسه که به عنوان نیروگاههای استراتژیک هم از اونها یاد میشه ! تولید این نیروگاهها هیچگاه دائمی نیست و فقط بستگی به زمان خروج آب از دهانه سد دارد ! قدرت تولیدی این نیروگاهها معمولا پایین است و تناه برتری آنها این است که از نظر اقتصادی نیازی به هزینه کردن برای مواد اولیه ندارند ! و عملا با آب کار میکنند . به خاطر تولید ثابت آنها معمولا برای کنترل فرکانس شبکه از این نیروگاهها زیاد استفاده میشود ! بقیه نیروگاهها نیز کم و بیش در شبکه مورد استفاده قرار میگیرند به عنوان مثال مقداری در حدود 1.2 مگاوات توسط نیروگاههای بادی منجیل به شبکه تزریق میشوند و در آینده این مقدار بالاتر هم خواهد رفت . 
اجازه دهید تا با نحوه تولید برق در یک نیروگاه سیکل ترکیبی آشنا شویم : 
من سعی میکنم نحوه کار نیروگاه رو خیلی ساده برای دوستان تشریح کنم تا درک آن هم راحت تر باشد :
مهمترین عنصر در یک نیروگاه آب است . در حقیقت بخار آب با گردش در میان پره های توربین باعث به حرکت در آوردن توربین ونهایتا چرخش ژنراتور و تولید برق میشود . نخست آب موجود در بویلر به کمک حرارت که توسط سوختهاز فسیلی مثل مازول ایجاد میشود گرم میشود الابته در نیروگاه سیکل حرارت فرار گاز نیز به سمت بویلر هدایت میشود تا بویلر زودتر گرم شود . بویلر در حقیقت یک منبع بزرگ آب است که آب درون آن به بخار تبدیل میشود . حال بخار ایجاد شده توسط لوله های مخصوصی به سمت توربین حرکت میکند . در طول مسیر قطر لوله انتقال را کوچک میکنند تا فشار بخار بیشتر شود . نهایتا بخار با فشار بالا به توربین برخورد کرده و باعث چرخش آن میشود . مکانیزم چرخش توربین بسیار پیچیده است و من از توضیح آن صرف نظر میکنم . بخار عبور داده شده از روی پره توربین به سمت واحد خنک کننده یا اصطلاحا کندانسور میرود تا در آنجا مجددا به حالت مایع تبدیل شود و نهایتا به اول سیکل بازگردد ! تمامی این مراحل در اتاق کنترل نیروگاه به طور 24 ساعته کنترل میشود . به وسیله شیرهای الکترونیکی که اصطلاحا به آنها گاورنر گفته میشود میتوان مقدار بخار خروجی را تنظیم کرد که این امر نهایتا منجر به تنظیم سرعت چرخش ژنراتور و نهایتا تنظیم مقدار ولتاژ و فرکانس میشود 
معمولا یک نیروگاه دارای 300 تا 2000 پرسنل است که این نشاندهنده حجم بالای کار در این واحد تولیدیست ! در کشور ما مدیریت کلیه نیروگاههای کشور بعهده سازمان توانیر میباشد ! لازم به ذکر است که به زودی نیروگاههای خصوصی نیز وارد شبکه سراسری خواهند شد !

  • غلامحسین نامی

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی